Antwoord op: Echelon

Geachte heer,

De regering heeft na de aanslagen van 11/09/01 een Actieplan Terrorismebestrijding opgesteld. Punt 18 uit dit plan behelst "Uitbreiding van de satelliet-interceptiecapaciteit ten behoeve van terreurbestrijding." In het kader van de realisatie van dat punt wordt gestreefd naar het bouwen van meer schotelantennes. Uw aanname dat er nu reeds sprake is van een "zeer grote uitbreiding van de mogelijkheid tot het aftappen van telefoonverkeer" is derhalve niet juist, want er is momenteel geen uitbreiding gerealiseerd. De satelliet-interceptie (het woord zegt het al) betreft overigens zogeheten niet-kabelgebonden communicatie.
De naam van het Actieplan geeft al aan wat de bedoeling is van de uitbreiding van de interceptie-capaciteit: terrorismebestrijding. Hoewel over aard en werkwijze van de MIVD geen nadere informatie wordt verstrekt, kan nog wel worden gezegd dat het opvangen van niet-kabelgebonden communicatie gelegitimeerd geschiedt: periodiek worden de onderwerpen ten behoeve waarvan de MIVD verbindingsinlichtingen wil verzamelen aan de minister van Defensie ter goedkeuring voorgelegd. Indien de minister zijn goedkeuring verleent, kan doorgaans gedurende een bepaalde periode interceptie plaatsvinden. Bovendien moet de toepassing van interceptiemiddelen achteraf getoetst kunnen worden. Daartoe is er niet alleen de van oudsher bekende parlementaire controlefunctie (i.e. de commissie voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten), maar tevens is vorig jaar door de Tweede Kamer de Commissie van Toezicht voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten ingesteld. Deze onafhankelijke Commissie toetst achteraf de rechtmatigheid van het handelen van (onder meer) de MIVD, en heeft onbeperkte toegang tot alle voor de werkzaamheden van de Commissie relevante informatie.
Met het thema "Echelon" heeft de MIVD niets te maken. Volledigheidshalve citeren we hierbij uit de brief die toenmalig minister van Defensie De Grave op 19-01-2001 over "Echelon" aan het parlement zond (kamerstuk 27591, datum 29-01-2001):
"De maatschappelijke en politieke belangstelling voor het zogenaamde 'Echelon'-netwerk is groot. Over 'Echelon' bestaat echter vooralsnog veel onduidelijkheid en veel beschouwingen zijn dan ook speculatief. Mede daarom hebben de parlementen van Frankrijk en Belgi? en het Europees parlement inmiddels onderzoek laten verrichten naar het bestaan, de aard en de activiteiten van dit netwerk. Het Franse en het Belgische onderzoeksrapport, verschenen in oktober 2000, concluderen beide op grond van informatie uit open bronnen dat 'Echelon' bestaat. Het Tijdelijk Comit? van het Europees parlement is nog niet klaar, maar wetenschappelijke voorstudies concluderen eveneens dat 'Echelon' bestaat. De regering beschikt niet over eigen, door de in verband met 'Echelon' genoemde regeringen bevestigde informatie over het bestaan van 'Echelon', maar acht dit op grond van de thans beschikbare informatie, onderzoeken en openbare bronnen aannemelijk. Hierbij kan tevens worden opgemerkt dat niet slechts overheden maar ook burgers, bedrijfsleven en criminele organisaties dergelijke activiteiten kunnen plegen (.)."
Met vriendelijke groet, Defensievoorlichtingscentrum

Reacties

Populaire posts van deze blog

Ymere II

Sommatie van advocaat

Antwoord op: AFT